[...] piersią niemowlę otrzymuje zaledwie l procent całkowitej ilości kalorii z białka, ale w ciągu sześciu miesięcy podwaja swoją wagę urodzeniową. Dzieje się tak dlatego, że białko z mleka kobiecego jest białkiem bardzo dobrej jakości i łatwo się wchłania. Jeżeli będziemy jeść białko dobrej jakości, to optymalna jego ilość wynosi 35-85 gramów [...]
[...] korzyścią tych produktów jest wygoda. Ciężko jest jeść często i dostarczać wystarczającą ilość pełnowartościowego białka z jedzenia, więc te suplementy (gainery, carbo, białko) są świetne, gdy nie masz czasu na zjedzenie normalnego posiłku ale nie są lepsze niż normalne jedzenie, bez względu na to, co jakiś spec od suplementów mówi. [...]
[...] Drugie badania z kolei pokazuje, że takie same efekty jak spożywanie każdej porcji kreatyny z ogromnymi ilościami cukrów - można osiągnąć spożywając kombo węglowodany + białko!. Węglowodany - a w gruncie rzeczy insulina -> nasila gromadzenie kreatyny. Niestety w tym badaniu używano dużych ilości węglowodanów i kolejne badanie potwierdza,że: [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] jest odpowiednio zbilansowana dieta (początki są oczywiście trudne – ale warto poświęcić czas na ten aspekt). BIAŁKO W organizmie człowieka masę stanowi do 20% właśnie białko (mam na myśli oczywiście aminokwasy, które go budują – a jest ich jak zapewne wiecie 22 i każdy ma swoją rolę w syntezie mięśni zarówno gładkich jak i poprzecznie [...]
[...] obciążamy nerek większą ilością białka, o i oszczędzamy na kasie. Jako, że zależy mi na przyroście czystych mięśni - trenuję od ok. 20 lat - testowałem różne konfiguracje białkowe i nie zauważyłem na sobie specjalnych różnic, czy jadłem 0,8 grama na kg, czy 1,5 grama na kg wagi ciała. Cały tekst z filmu udało mi się wyeksportować do pliku [...]
[...] tylko dostarcza węglowodanów w celu uzupełnienia glikogenu, lecz także aminokwasów wykorzystywanych do naprawy mięśni szkieletowych i syntezy nowej tkanki mięśniowej. Model białkowo/węglowodanowo/kreatynowy jest znacznie lepszym mechanizmem budowyw kulturystyce, gdyż nie tylko dostarcza budulca w postaci aminokwasów, ale również zapewnia [...]
[...] tą część: Z jednej strony są osoby, dla których jakość i pochodzenie jest na pierwszym miejscu. & Po drugiej stronie są osoby, dla których liczą się tylko liczby. BTW, tj.białko, tłuszcze i węglowodany. Kaloria to kaloria i nie ma znaczenia z jakiego pochodzi źródła, czy jaka jest jej jakość. Dieta opierająca się na ‘IIFYM’ z samego założenia [...]
[...] tylko dostarcza węglowodanów w celu uzupełnienia glikogenu, lecz także aminokwasów wykorzystywanych do naprawy mięśni szkieletowych i syntezy nowej tkanki mięśniowej. Model białkowo/węglowodanowo/kreatynowy jest znacznie lepszym mechanizmem budowy w kulturystyce, gdyż nie tylko dostarcza budulca w postaci aminokwasów, ale również zapewnia [...]
[...] i po treningowych, im później tym liczba węglowodanów w posiłkach powinna ulegać zmniejszeniu. 3. W ostatnim posiłku nie jemy praktycznie węglowodanów jest to posiłek białkowy, mówię "praktycznie", ponieważ nawet w chudym twarogu takie się znajdą (mało, - ale zawsze coś). 4. Przed treningiem należy zjeść dużą ilość węglowodanów [...]
[...] stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej objętości, niż 3 o objętości większej. Z punktu widzenia kulturysty najważniejszym składnikiem odżywiania jest białko (proteina od greckiego słowa proteion). Stanowi ono główny materiał budulcowy mięśni i innych tkanek organizmu. Poza nim istotną rolę w procesach energetycznych [...]
[...] stąd wniosek, że lepiej spożywać 4 - 5 posiłków o mniejszej objętości, niż 3 o objętości większej. Z punktu widzenia kulturysty najważniejszym składnikiem odżywiania jest białko (proteina od greckiego słowa proteion). Stanowi ono główny materiał budulcowy mięśni i innych tkanek organizmu. Poza nim istotną rolę w procesach energetycznych [...]
[...] nawet wtedy gdy jest stosowany w większych dawkach, przez dłuższy okres czasu. Często stosowany przez lekarzy dla utrzymania dodatniego bilansu azotowego i białkowego w przewlekłych chorobach wątroby np. w marskości wątroby. Jest to cenna informacja dla tych kulturystów, którzy w przeszłości mieli problemy z wątrobą np. [...]
[...] wyczuciem, co jest im potrzebne, pobierają tlen i pożywienie niezbędne dla zdrowia, wydalają zaś toksyny, z których część wraca znowu do włośniczek. Ale obumarłe komórki, białko krwi i inne trujące substancje muszą być usunięte przez system limfatyczny. A pracę tego systemu pobudza głębokie oddychanie. Zdrowie komórek naszego ciała zależy od [...]
[...] . 3 . żywność Odżywianie będzie dyskutowany w głębokości w późniejszym scenie {stadium} . Na razie ja tylko pragnąć wyliczać żywnościom istotnych dla wzrostu : białko , Węglowodany , Mineralne sole , Witaminy i Tłuszcze . Płać szczególna uwaga do białka . Ta istota w wielkiej części , kompensuje sporządza twoja krew zaopatruje i [...]
[...] energetyczna tłuszczów jest ważna, ale nie może ona umniejszać ich roli budulcowej w organizmie. Za główny składnik pokarmów budujący komórki i tkanki organizmu uważa się białko, ale taką rolę spełniają również tłuszcze. Spożyte w pokarmach tłuszcze w procesie trawienia podlegają złożonym przemianom chemicznym, w wyniku których uwalniane są [...]
[...] nawet wtedy gdy jest stosowany w większych dawkach, przez dłuższy okres czasu. Często stosowany przez lekarzy dla utrzymania dodatniego bilansu azotowego i białkowego w przewlekłych chorobach wątroby np. w marskości wątroby. Jest to cenna informacja dla tych kulturystów, którzy w przeszłości mieli problemy z wątrobą np. [...]
[...] użytkowany na odbudowę masy mięśniowej, wapń natomiast wbudowywany jest do tkanki kostnej. Istotnym warunkiem uzyskania tego efektu jest dieta bogata w pełnowartościowe białko z odpowiednią zawartością węglowodanów i tłuszczów. Przy ubogo białkowej diecie masa ciała może nawet się zmniejszyć ( w wyniku wzmożonego katabolizmu tłuszczów. [...]
[...] zewnątrz. Są to liczne związki organiczne; mające w cząstce co najmniej 1 grupę aminową (NH2) i jedna grupe karboksylową (COOH). 23 aminokwasy to składnik białek (aminokwasy białkowe), ok. 150 innych (aminokwasy niebiałkowe) występują głównie u roślin i drobnoustrojów , np. allicyna; są substancjami macierzystymi pewnych hormonów, witamin i in. [...]